BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Pääkallojen kaivertajien ja muiden käsityöläisten kyliä


Ohjelmassa oli seuraavana päivänä mennä pyörimään wayanin kanssa pitkin balin käsityöläis kyliä. aamulla wayan tuli kuskin ja auton kanssa hakemaan meidät hotellilta. Ensimmäisenä suunnattiin kohti hopeatyöläisten kylää. kylässä työstettiin hopeasta kaikkea mahdollista koruista taide-esineisiin. erittäin yksityiskohtaisella tarkkuudella. Wayanin mukaan hopea tulee balille isolta hopea kaivokselta joka sijaitsee kalimantanilla(indonesian borneo) Seuraavana oli Wayanin perheen taidegalleria joka oli mallia balin suurin. Muutama wayaninkin maalaus sieltä löytyi. paikka ei ollut sellainen kolkko valkoinen taidegalleria joita oon tottunu suomessa ja muualla länsimaissa näkemään, vaan muistutti hindutemppeliä joka oli täynnä erilaisia tauluja. Valitettavasti emme saaneet ottaa valokuvia gallerian sisällä, luonnollisesti.
Taidegalleriasta lähdettyämme, suuntasimme kohti käikkein eniten odottamaani puunkaivertajien kylää. Myös siellä oli Wayanin perheen galleria. Itselläni on suomessa pari balilla veistettyä mahonkista lohikäärmettä, joten tiesin mitä odottaa. Aivan uskomattomia lattiasta kattoon korkeita eläin figuureita, jumalhahmoja sekä muita taideteoksia. Isoimpien veistämiseen on mennyt vuosia ja peinemien kuukausia. yksityis kohtien taso noissa veistoksissa hipoi täydellisyyttä ja suurin osa oli vielä perinteitteen mukaan veistetty yhdestä kappaleesta viimeistelyssä pikkiriikkisiä työkaluja käyttäen.
Jos olisin lottomiljonääri olisi tällähetkellä rahtikontillinen veistoksia matkalla suomeen.
Tietenkään emme tälläkään kertaa saaneet ikuistaa näitä mahtavia esineitä galleirian sisällä, mutta ymmärrän kyllä miksi.
Sitten se otsikosta tuttu pääkallon kaivertajien kylä jota luultavasti kaikki ihmettelevät otsikon lukiessaan. Kylä jossa ollaan puunkaivertajien tapaan keskitytty kaivertamaan pääasiassa lemien pääkalloihin yksityiskohtaisia kuvioita ja muuttamaan niitä taideteoksiksi. Monella saattaa olla kotona joltain lapin patikkareissulta käteen jäänyt poron kallo, mutta sen kun antaisi näille käsiteltäväksi pariksi kuukaudeksi niin olisi muuten THE pääkallo. Eikä saa todellakaan mistään muualta maailmasta samanlaista.

Taiteilijoita maalailemassa

Hopeaseppä



 Kuten sanoin, näyttää enemmän temppeliltä kuin taide gallerialta
 Puunkaivertajia työssään

0 kommenttia: